Samstag, 13. September 2014

Nalesniki z serem i jablkami po Bawarsku

  Kocham je w tej wersji i uwielbiaja je moi goscie, wypada wiec podzielic sie przepisem


Na nalesniki:

250 g maki,
2-3 jajka,
375 ml mleka,
szczypta cukru i soli.

Na nadzienie:

500 g sera bialego zmielonego,
2 jajka,
skorka otarta z jednej cytryny,
2 lyzki cukru,
2 jablka,
2 lyzki rodzynek,
szczypta soli.

do tego 125 ml mleka i 2 lyzki cukru pudru, maslo do wysmarowania formy.

Usmazyc nalesniki. Forme do zapiekanek wysmarowac maslem. Rozgrzac piekarnik do 180°C.
Na nadzienie: oddzielic zoltka od bialek. Zoltka wymieszac z serem, skorka cytrynowa i cukrem. Jablka obrac, pokroic w kostke i razem z rodzynkami dodac do masy serowej. Ubic piane z bialek i wmieszac w mase.
Nalesniki nadziewac masa i ukladac w naczyniu zaroodpornym. Piec 10 minut, wlac 125 ml mleka i piec jeszcze 30 minut. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Smacznego



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen